Начало Продукти Пазарска количка Контакти Подбор на продукти

Маслата G-Energy преминават тест за рали Дакар в Саудитска Арабия


За шести път "Газпромнефть-СМ" ще бъде технически партньор на легендарния автомобилен маратон "Дакар". Компанията ще предостави на екипа на MAZ-SPORTauto двигателни и трансмисионни масла на G-Energy, както и ще осигури необходимата техническа поддръжка при подбора и диагностицирането на смазочни материали през целия рали-рейд.

Премиум маслата на G-Energy са проектирани така, че да осигуряват максимална защита на двигателя срещу износване и отлагания и да поддържат производителността дори при максимални натоварвания. Формулациите отчитат изискванията на най-големите европейски, американски и японски автомобилни производители и се тестват в реални екстремни условия.

Газпромнефть-СМ произвежда около 50 вида моторни масла G-Energy за бензинови и дизелови двигатели, включително специализирана линия от 100% G-Energy Racing синтетични масла, предназначени за професионални състезателни автомобили и спортни автомобили.По време на състезанието екипът ще бъде придружен от мобилна лаборатория, чиито специалисти в края на всеки специален етап ще проверяват ефективността на смазочните материали в агрегатите  на „бойните“ автомобили.

По време на спирането за сервизно обслужване ще бъдат взети проби от масло и тествани за повече от 20 параметъра. Резултатите от изследванията ще бъдат допълнително използвани за разработването и производството на нови маслени формулации.Също така, благодарение на оборудването на мобилен лабораторен комплекс - вискозиметър, инфрачервени и рентгенови флуоресцентни спектрометри - ще се извършва експресна диагностика на двигатели и трансмисии на спортни автомобили на полето. Специалистите ще могат да определят състоянието на компонентите и монтажите по динамиката на промените във физико-химичните параметри на смазочните материали, работещи в условия на надпревара. Този подход ще позволи да се намали вероятността от непланирани ремонти по време на преминаването на специалните етапи и предварително да се планира работния план на механиката за следващите етапи.

Александър Трухан, генерален директор на "Газпромнефть - СМ" заяви: „Прякото сътрудничество с най-големите производители на автомобилна техника и участието в най-трудните международни състезания ни позволяват да получаваме обратна връзка в реално време от пилоти, механици и инженери. Ние се ръководим от получените данни при разработването на нови видове моторни, трансмисионни и редукторни масла. Благодарение на тази експертиза ние бяхме първите в Русия, които пуснаха специализирани продукти за мотоспорт и тежкотоварни камиони, които неизменно потвърждават тяхната ефективност при екстремни експлоатационни условия. "42-ият международен рейд на Дакар 2020 в Саудитска Арабия ще продължи до 17 януари. Общата дължина на маратона е повече от 7 000 км, от които 5000 км са включени в състезателни условия на 12 специални етапа. По-голямата част от маршрута преминава по пясъчно трасе, включително "Празната четвърт" - най-голямото непрекъснато пространство на пясъчната пустиня, известно като пустинята Руб-ал-Хали.